Táncfotózás

Táncfotózás, avagy a mozdulat világa

Táncfotózás a mozdulat művészete. A műfaj a szépsége miatt kihagyhatatlan volt számomra, azonnal beleszerettem. Engem leginkább a kortárs tánc érdekelt, ez a műfaj hozta meg nemzetközi díjaim javát is. Nyugodtan mondhatom, hogy ebben a műfajban lettem a legsikeresebb. A mozdulatok különlegessége és művésziessége ebben az ágban talán a legszabadabb és legváltozatosabb.
2008-ban kezdtem komolyabban foglalkozni a tánc fotózással. Egyszerűen néhány komoly kortárs előadás után érdekelni kezdett a dolog. Technikailag óriási kihívást jelentett akkoriban a rossz fényviszonyok között mozgó embereket fotózni a kor gépeivel.

Táncfotózás fehér fal
Góbi Rita – Fehér Fal

 

Góbi Rita DeusEx
Góbi Rita DeusEx

Táncfotózás technikai tippek:

 

Ha nem a MÜPA-ban vagy egyéb prémium helyen fotózol kortárs táncra nem jellemző annyira) akkor biztosan nem lesz elegendő fény nagy valószínűséggel sajnos.
Ilyenkor emelned kell egyet az ISO értéken, a mai gépeken 2500/3200 iso teljesen elfogadható eredményt tud adni. Amikor én foglalkoztam ezzel az iso1600 volt a maximum. Na de ezzel sem lesz több fény. A profi Canon gépekben lehet kilinkelni AF pontra a spot fénymérést. Azért van ilyen profi gépeken, mert ilyenkor nem kell mozdítanod a gépet így egy adott fókuszponton mér fényt (és termel sok selejte ha épp sötét vagy világos a terület). Főleg fejgépnél vagy felső spot fényeknél javaslomm, ilyenkor arcra mérj fényt! Az arc éles jól exponált és tiszta akkor a táncos (akár bemozduló mozgása) már szinte biztosan jó eredményt ad. Hátránya, hogy több elexponált kockád lesz, mert ha elmozog a célpont, akkor rontani fog a gép, mivel kis területen van a fénymérés mintavételezése.

 

Számolj fejben amikor fotózol!

 

Feltétlenül számolj a reciprok szabállyal! (Gyujtótáv reciprokával vagy rövidebb idővel exponálj!)
Persze mondhatod, hogy ott vannak a nagy fényerejű fix objektívek. Igen, de az előadó mocorog és kicsi a mélység-élességük. A legtöbb típusnál (a profi nagyteléket kivéve) botrányos az AF.
Ilyen például EF 85/1.2 II, EF 50/1.2 a súlya és méret miatt alkalmatlan a gyors fókuszra, volt ilyenem ezektől a típusoktól menekültem. Én jobban szeretem a f2.8-as zoomokat. Sőt jobban szeretek egy géppel fotózni, mint kettővel. Az 5 perc alatt simán cserélek legalább 3x objektívet is. Vannak persze jó fix objektívek is, de elég sokat tévesztenek gyors mozgásnál. 200/2, 200/2.8, 300/2.8 kitűnő darabok nekem a EF 70-200 /2.8 IS I és II jött eddig be a legjobban, hiszen a stabilizátor is van ami nagyon jót tesz a sötét színháztermekben 200mm-es állásban.

 

fortepán társulat
Fortepán társulat Revolution
Góbi Rita Fehér fal 2012
Góbi Rita Fehér fal 2012

Próba vagy előadás?

Táncfotózás alkalmával a legjobb képek a fő vagy fotós próbán készülnek. Felteheted a kérdést miért nem az előadáson. Nos, előadáson is többször fotóztam, van, hogy alakul még az utolsó percben is az egész mű. A próbákon pedig látható az előadás váza. A fotóspróba pedig azért van, mert neves nagy produkcióknál zavarja a fizető közönségedet a jelenléted kattintgatásod és az objektívcseréd is. Előadás engedély különleges esetekben lehet kapni pl: külföldi produkciónak nincs elegendő idő próbára és fotós próbát megszervezni.

Legrégebbi kapcsolatom a neves koreográfussal, Góbi Ritával alakult ki. Bár mostanában a művészetekkel nem annyit foglalkozom, mint amennyit szeretnék, mégis évek óta követjük egymást. Ritának köszönhetek olyan élményeket, amit egy kívülálló sosem látna. Például, hogy hogyan áll össze egy kortárs tánc előadás, vagy egy régebbi felújítását hogyan értelmezi újra évek múltán szinte teljesen. Amikor fényképeztem a próbákat, óhatatlanul belém ivódott, hogy mit jelenthetnek neki a mozdulatok és a gesztusok. Ezek olyan élmények, melyek sokkal jobban megértették velem ezt a műfajt. Ritáék által külföldön is megjelenhettem tánc anyagaimmal. Helsinkiben és Torku -ban.
Rengeteg hazai és külföldi előadót sikerült lencsevégre kapnom, neves tánccsoportokkal dolgoztam, mint például a Belga Compagnie Thor tánc együttes nyomtatott és digitális anyagaiban szerepeltem 2008-ban.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =