Magyar Cowboyok

Magyar cowboyok avagy Magyar vaquerok

Magyar Cowboyok avagy Magyar Vaquerok.. Kik ők? Mit jelenta a Vaquero szó? Egyáltalán hogyan kerültem ide és mi  köze ennek a fotózáshoz? 🙂

vaquero elnevezés a spanyol vaca, vagyis tehén szóból származik az Ibériai félszigetről. A vaquerok eredetileg a mai Mexikó területén éltek. Magyaroszágon inkább mondod őket Cowboyoknak. Fő feladatuk az volt, hogy jószágot tereljenek föl Texason keresztül egészen Kaliforniáig. Felszerelésüket ezüstveret és míves bőrmunka díszítette. A fiatal, nem képzett, lovakkal dolgozó mexikói vagy spanyol vaquero a 18. században a spanyol gyarmati időszakban érkezett Kaliforniába. Az Egyesült Államok telepesei csak a mexikói – amerikai háború után léptek be Kaliforniába, és a korai telepesek inkább bányászok voltak, mint állattenyésztők. Az állattenyésztést nagyrészt a mexikói népnek hagyta, aki Kaliforniában maradt. A kaliforniai vaquero-t vagy a buckaroo-t, a texasi cowboytól eltérően (róluk lejebb), magasan képzett munkavállalónak tekintették, aki általában ugyanazon a tanyán maradt, ahol született vagy felnőtt.  A 19. század derekán összeolvadt az angol és spanyolajkú hagyomány és létrejött  a mai ismert amerikai cowboy. A cowboy szó a vaquero közvetlen angol fordítása, amely jelentése utal a szarvasmarhákkal való foglalkozásra is. Tehát akire cowboyként gondolsz, az amerikai fenegyerek, igazából Mexikó felől jön 🙂 Most, hogy rendbetettem az elnevezéseket, nézzük a magyar cowboy vagy magyar vaqueró hogyan is dolgozik. Sztroit lent olvashatod.

 

kihajtás előtt hungarian vaquero Hungarian Vaqueros marha kihajtás marha kihajtás lóháton lasszózás lóhátról lasszózás Marha lasszózás cowboy Magyar Vaquerok

 

Magyar Cowboyok avagy Magyar Vaquerok

Képriportom egy maréknyi magyar Fejér megyei cowboyról szól, akik a hagyományos kaliforniai vaquero szokások szerint dolgoznak. Ló és lovas együtt dolgozik az állat terelésben, teljesen hagyományosan és következetesen. Török Gergő barátom szólt,hogy lenne -e kedvem lasszózást fotózni élesben. Alapító tagja volt az Extreme Cowboy Race Magyarországnak is, ott részt vettem néhány rendezvényen, nagyjából tudtam mi lehet ez.. Szóval, mivel már anno elcsábított jó néhány lovas esményre, ezért szívesen mentem. Gergő társasága mellett Kata és Waldez Laci is nyeregbe szállt. Egyébként a Waldez Lacira az igazi amerikai cowbolyok is mondták már, mikor megfürdött a marhavályúban reggel, hogy “na ő..” (látszik is, hogy vaquero)

Magyar Cowboyok

Két eseményen is részt tudtam venni, egy marha kihajtáson és egy borjú lasszózáson. Ez a két alakalom adta a fotóriport képeit, roppantmód élveztem az egészet. Western tradíciókat saját szememmel láttam, lasszózást pedig szintén csodálatos látni élőben, hihetetlen ügyességel kezelték történetünk szerplői! Sosem felejtem el a Csákvári lasszózásnál tanult “Csánkig ér a malaj” kifejezést. Kihajtás előtt, hatalmas sár és ürülék mocsáron való átkeléskor hangzott el.. A lovasok egyébként halálpontosan tudni fogják meddig is ért a trutymó! 🙂  A több száz(!) marha kihajtása szenzációs élmény volt, amit terepjárón tudtam követni. Ezt külön köszönöm Gergőnek, csakúgy mint a lovasok megismerését!

 

A fotósorozat készült: 2012-ben

 

Érdekes lehet még egyéb projektem is pléldául a Donka.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 10 =