Donka

Compagnie Fanzi Pasca – Donka

Művészetek Palotájában 2014 novemberében bemutatott „Donka” a Compagnia Finzi Pasca művészeinek egy újabb érzelmes és különösen látványos produkciója. Ennek az előadásnak a fotózását rengetegelőkészület előzte meg. Többhetes levelezés és igen szigorú körülmények ésszabályok mentén végül sikerült megvalósítanom eza színházi fotós projektet. Színház, akrobatikus elemek, zene és a csodálatos látványvilág odaragassza az embert a nézőtérre. Az előadás Anton Csehov születésének százötvenedik évfordulójára készült.

A világ számos országában hatalmas sikert aratott Donka 2012-ben megkapta a londoni Stage magazin „Az év legjobb előadása” és „A legjobb pillanat” díjait. A lap az előadást így méltatta: „Különös és szürreális, furcsa és vicces: a Donka egyszerűen magával ragadó”. Egy ecuadori újságíró szerint a Donka olyan, mint egy „felejthetetlen álom, valami, amire mindig érdemes lesz emlékezni”, Kolumbiában pedig egyenesen „vizuális orgazmushoz” hasonlították az előadás markáns képvilágát. Egy németországi kritikus költői „fizikai színháznak” nevezte az előadás műfaját, amit azok is élvezni fognak, akik nem mozognak otthonosan Csehov világában. „Éteri, mágikus, rejtélyes és pompás” – így egy ausztrál lap, míg Kanadában „bolondos, álomszerű” műként emlékeztek meg róla.

Finzi Pasca a produkciót Csehov születésének 150. évfordulójára ajánlotta. A Donkára készülve elmerült az író életművében: naplóit, leveleit, prózai és drámai műveit egyaránt behatóan tanulmányozta. A rendkívül látványos újcirkusz előadás hangzó anyagát orosz muzsikusok közreműködésével rögzítették Moszkvában, az ősbemutatót az író tiszteletére rendezett Nemzetközi Színházi Fesztiválon mutatták be.

A sorozatom bemutatásra került a 2014-es sajtófotó pályázaton.

 

Donka légtornászok

Finzi Pasca Donka Magyar Finzi Pasca Donkahungyry Donka Finzi Pasca Donka 2014

 

Donka

A letter to Chekhov “I decided to discover Chekhov looking for particulars and details, both in his life and in the pages of his writings, and not only that.I thought of giving shape to the silences contained in the notes of his diaries and of creating images from his annotations. I come from a theatre deeply impregnated with the language of clowns, of jugglers, from the delicate and magical world of acrobats.”

Készült: 2014

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 + négy =