5d mark iv

5D Mark IV tapasztalatok

Fotózás az 5D Mark IV -el, kivételesen nem a fotózási szolgáltatásokról szól a cikk, azt megtalálhatod ha körbenézel az oldalon. Régvolt fotós blog bejegyzés és nagyon nehezen szántam rá magam mert a technikai dolgok részletezései picit érdektelenek lettek. Teszteléssel sem untatlak, mert az oldal sem erről szól. Szóval ne várj technikai tesztet, ne várj feltöltött RAW filokat, mert itt nem lesz „pixel vadász” pusztán néhány tapasztalat leírására szántam rá magam.

Szerettem volna egy új generációs érzékelővel felvértezett masinát. Profi felhasználás a fő célom ezért se tájkép, se turista dolog nincs. Több, mint 10 éve használok 1-es szériás gépet. Sosem akartam váltani. Most miért vettem mégis 5D Mark IV-et 1DX Mark II helyett? Ragaszkodtam volna pedig pedig.. Alapvetően erre kell: rendezvény, koncert, esküvők fotózása és stúdió. Ez a fő csapás. Megmaradt a táskában azért egy 1-es szériás váz is, sajnos nincsenek ma már túlzások a sportesemények száma terén, de akad azért. Elsők között jutottam hozzá a géphez, ami majd 300 pénzel volt drágább, mint amire számítottam.

 

5D Mark IV mellett:

  • 30Mpx -es felbontás. Fotóimból elve több 70×100 –as print készül a Papp László Budapest Aréna számára (ott dolgozom szerződésesként,de a lent linkelt videóban óriás printeket is láthatsz!).
  • 1 széria nagy és nehéz (bár hozzájuk szoktam 10 év alatt)
  • Olcsóbb

5D Mark IV ellen:

  • Az elmúlt 10 év alatt több 1D típust használtam minden gombot már csukott szemmel..
  • Meg kell tanulnom újra profin fotózni ezzel.. tárcsák stb. (lassít)
  • Zsákba macska technikai hibák lehetnek
  • Zár kevesebbet bír
  • Kevésbé igásló kialakítás az 1-es szériához képest
  • 5Ds R nagyobb képméret

 

Kicsit féltem, hogyan válik be, megégettem már magam a Sigma 50mm f1.4 DG HSM ART-al Végül megvettem. Egyébként a közel 700e ft különbség is elég meggyőző érv volt,hogy jó lesz ez nekem. Ekkora árkülönbséget ha csak fotózásból élsz nem egyszerű kitermelni. Néhány hét alatt megérkezett az előrendelésből. Azonnal munkába állítottam szeptemberben és a sűrű novemberi és decemberi rendezvény szezont derekasan letoltam vele. Fotóztam a The Cure-t a Brian Adams-et és sok más előadót. Volt jegyes fotózásom, családi fotózás, esküvő és stúdió képek is. Egyvalami nem volt, komolyabb sportesemény. Azért is fogok keresni majd akciót (most végre van egy kis időm). Így a követő AF rendszert sem tudtam kiismerni 100% ban. Gondoltam, ha mégis darálni kell ott van nálam az 1D.

profi fotózás

 

Fotós lennék ezért a videózás távol áll tőlem.. Dualpixel raw sosem érdekel. 2016-ben hozzávetőlegesen 40.000 leadott képkockát számláztam. Idén nyomtam fel a szerverem kapacitását 6 terra byte hasznos tárhelyre. Szóval nekem nem hiányoznak 60Mb-os file-ok. 30 Mpx ből marha nagyot lehet printelni, nekem elegendő. Egész egyszerűen okafogyott  számomra a DPR, egy ócska rossz szoftver.

Update: Röhögés.. azóta akadtak feladatok amikor jó lett volna 60 Mpx -is de ez a gép kisebb felbontást generál. Szóval  fotózásban soha ne mond hogy soha.. mindig vannak elképesztő kérések vagy szituk.

Apróságai amik nagyon tetszettek:

Dolgoztam 5D Mark III-al is,de abszolút más. Se a képminőség sem a kezelőszervek, sem AF terület, nagyjából semmi sem jött be. Ezzel én nehezen tudtam volna ezekkel együtt élni, ezért egyértelműen elutasítottam akkor az 5D szériát.

koncert fotó 5d mkIV

Az 5D Mark IV-nél sokkal jobb a helyzet azért. Testre szabhatóbbak a gombok és több van belőlük, de még így sem annyi, amennyit szeretnék (pl. 1DX) Remek minőségű képeket ad a váz és jóval többet tud az elődnél minden szinten (pl. iso és raw felxibilitás). Nem nagyon láttam még gépet, amihez ilyen gyorsan kijött a “3. gyártó RAW konvertere”.  Hatalmas pacsi érte. Azonnal tudtam használni. A szenzor szuper,de részben ennek is köszönhető, hogy néhány dologra oda kellett figyelnem exponáláskor és nemcsak a gép kezelőszerveire.

Régebbi vázakkal picit máshogy kellett exponálnom. A Budapest Arénában alapvetően előadás közben sötét van. Miért számít ez? A régi gépeknél alapvetően sokkal jobban le tudtad húzni a RAW-okban a világosabb területeket és csúcsfényeket. Tehát inkább fölé exponáltál aztán konverterben lehúztad. Ennél pedig inkább arra erősített rá a gyártó, hogy az alul exponált sötét területeket sokkal jobban fel tudod húzni. Valószínűleg a konkurencia miatt, hiszen a sony érzékelők is hasonlóak. Miért érdekes ez az egész? Azért mert egy előadás „nagy totáljainak” elkészítésénél a színpad “fényben” a közönség pedig “sötétben” úszik. Ezért nehéz összehozni a fényes és sötét területeket, így a fényességkülönbség óriási lehet. Felhúzott területek elég jók lettek zajban, régi érzékelőnél ezek szétestek egyből. Egy nagyobb dinamikatartományból lehet gazdálkodnom, ami nagyon ráfért a Canonra a Sonyval szemben. A képminőséggel én nagyon meg vagyok elégedve. Annak ellenére,hogy még szinte mindig ugyanakkora iso val fotózok mint 10 éve szóval mindig nem iso 6000 🙂

Két űber dolog:

 

Nagyon tetszik a RAW feldolgozás a vázon, nekem hiányzott eddig a vágás és mentés piszkosul, most van. Fénymérő javult és szerintem az AWB-is, de legjobb fénymérőt az 1DX MK II nél láttam, mikor a kezembe nyomták megjelenés előtt a demó gépet, leesett az állam tőle.[spacer height=”20px”]Nekem nincs szükségem az igen jó minőségű tapis kijelzőre. Viszont amikor mutatod a modell csajoknak a képeket és tapizhatja, meg ő lapozhat, akkor TE LESZEL A KIRÁLY 🙂

Update: A gép néma (silent) módban mutatott teljesítménye a leghalkabb eddig, ami volt nálam valaha és tükrös.  Miért fontos? Azért érdekes mert külföldi produkcióknak nembiztos ,hogy van főpróba (ha színházit vagy színpadi előadás van).

Ami roppantul bejött még az a WIFI + NFC-s kapcsolat. Így azonnali képküldés lesz a kezünkben. Ne izgulj ha RAW-ok vannak a gépen, jpg ben továbbküldheted. Kapcsolat néhány másodperc alatt összeáll (ne legyél türelmetlen, ne emeld el a mobilt a váztól, még a fehér pipás ablak fel nem jön.) Az én nexus telefonomban a tetején van az NFC chip. Ha nem pontosan oda tartod ahol található csalódás fog érni. El lehet indítani távolról is az exponálást és a gépről átveszi az élőképet is. Sebesség elég jó, használtam már azonnali képküldéshez élesben többször is.

Apróságok amik negatívumok a gépen:

2x frissíttettem firmaware-t (1.03). Főleg az akkutól vártam többet, de a javulás elmaradt.

A gép leggyengébben teljesítő pontja a fogyasztás (az akku típusa a megszokott a LP-E6N) A Váz jóval többet fogyaszt az 5D MK III tól.  Szituáció függő a készített képek darabszáma néhány száz felvételt tud kb. 650. Én azonnal 2 akkuval vettem a gépet, kell is. Egy esküvőhöz legalább 2 akksi kell. Próbáltam a gpst és wifit stb kikapcsolni, de nem igazán segít. Kikapcsolt állapotban is lassan, de merül, szóval az az első, hogy megnézzem indulás előtt az a töltöttség! Persze lehet kapni markolatot. Talán a fogása is jobb a gépnek vele. Egyelőre nem kell, nagyon élvezem a kis könnyebb gépet.. szinte milc 🙂

Egy zavaró dolgot találtam a gépnél. Ez pedig az akkufedél melletti gumi tömítés. Ezt, ha nagyon ritkán is, de ki tudom kisujjal mozdítani a helyéről. Elképesztően zavaró, de vissza lehet nyomni a gumit.

 

5D MKIV gumi

 

Másik apró zavaró dolog számomra a vakus menürendszer (ez kb. majdnem ugyanaz, mint az 5D MK III-nak) Nekem a régi Canon vázakon jobban kezelhetőbb és egyszerűbb volt. Én átszervezném ez a menüt logikusabbra, gyorsabban kezelhetőre (lehet, azért mert sokat használom). Egyébként nem is fog működni kompromisszum mentesen minden vakus rendszerrel. A Dual pixel AF modul egy új fejlesztés, így az AF segéd fényt vagy a zoom-fejet sem fogja tudni indítani. Kínai gyártók majd kitalálják.. Gyári vakuk mennek az biztos, kínai meg legfeljebb sw updatel, ha majd egyszer visszafejtik a rendszert. Kínai rendszervakut biztosan nem teszek fel ilyen drága gépre, de van aki megteszi (merész).

 

Profi fotózás : Na ezt NE kapcsold be meló előtt amint én!

 

Egy apró figyelmeztetés!  Ha véletlen bekapcsolod az „objektív torzítás korrekciót” ne lepődj meg. Brutálisan lelassul a gép, elkezd ezt – azt korrigálni a váz szoftverből! Ez azért másik márkánál nincs ennyire így. Nekem nem hiányzik egy „tökölő” váz amikor dolgoznom kell. Szabályosan leizzadtam, mikor nem akart dolgozni a váz, aztán láttam,hogy a piros fény világít, mintha írna. Kártya cseréltem,de így sem volt jó. Aztán visszaemlékeztem mit állítottam el. Jó tanuló pénz volt,csak nem tudtam röhögni. Szóval kikapcsolva részemről minden ilyesmi. Egyébként első gép, amin bekapcsoltam a magyar menüt, kíváncsi voltam rá, furcsa volt, már kezdem megszokni. Mielőtt be kommenteled: “mé nemtudol magyarul”-t elmesélem ,hogy mikor elkezdtem fotózni ezekben  a vázakban nem volt magyar menü és fogalmam se volt, hogyan fordították volna le a szofisztikált AF kifejezéseket az 1D menüben

 

Végszó:

AF pontra kilinkelt spot mérés, míg mindig csak 1-es szériában létezik. Ha a fotózás színházi főpróbán megbízásra történik, akkor számomra nagyon nehezen képzelhető el nélküle az élet. (ez ma már ritka nálam)  A fürge félhomályban érzékeny AF az bejövős (1,4x –el is!). A minden napi fotóriporteri munkára és sportra 1-es széria ajánlott továbbra is. De nekem esküvőre és lassabb dolgokra inkább használhatóbb a masina. Súly sem mindegy, az árkülönbség az meg egy 6D ára, de ő kimaradt az életemből. Várom a 6D Mark II -is (közben megjött, de alá lőtték a szenzort a várakozásoknak. Így professzionális munkára szerintem alkalmatlan a kép dinamika számomra kevés)

Az 5D Mark IV professzionális fotózáshoz is nagyon jó gép. Viszonylag döcögősen váltottam rá, egyenlőre nagyon élvezem a munkát vele.

Update 2017 02 20:

Fotóriporter kollégák kérdezték a képküldést. Alapból tud ha jpg-ben dolgozol minden méretet ha konvertálás nélkül akarod küldeni. Ha raw-ban dolgozol akkor Full HD méretben tallózhatod telefonon a képeket aztán mehet.

Még egy dolog amit teszteltem az anti-flicker shoot vagy villózás mentes felvétel. Több jó koncert felvételem lett a villódzó ledfalak előtt játszó bandákról. A ledek frissítse frekvenciája miatt egy gyönyörű elmosódott moslékot kapunk ilyenkor ha nem a megfelelő zársebességgel dolgozunk. Javul a helyzet a funkció aktiválása után.

Mi ér meg többet, egy nagyobb szenzor vagy a kisebb felbontású mégnagyobb dinamikájú váz? Az alábbi rendezvény videóban megpróbálom megmutatni. Itt a koncertfotóimból készült óriási printek láthatóak a Budapest Aréna VIP szint falain.

 

Update 2017 04 19:

Két dologra kerítettem sort a napokban. Az új firmware 1.0.4 telepítése és az AF tapasztalatok élesben sport eseményen!

Firmware 1.0.4: Az 1.0.4 es szoftver újdonságai szóra sem érdemesek. Munka szempontjából mégis ez a legfontosabb:

  • kijavítja azt a hibát, amely miatt az autofókusz előfordul, hogy alig reagál, amikor az autofókuszt az exponáló gomb, az AF-ON gomb vagy az AE-rögzítés gomb lenyomása aktiválja, a felhasználói beállítások menüben konfiguráltaknak megfelelően

Ebbe az egybe beleszaladtam, agyaltam miért miért nem reagál a gép. Ez úgy néz ki, hogy pipa.

És még egy dolog, amit tapasztaltam. Némileg javult az akku idő. Az egész dolog friss, hiszen néhány napos a dolog. Én több akkuval járok, de jobban örülök a javuló tendenciának.

Bellator Budapest Aréna 5d mark IV sport Bellator kupa Aréna Bellator kupa

 

AF (AI Servo):  Az AF-et két sporteseményen néztem meg közelebbről. A második a frissítés után történt ami K1 és MMA ketrecharc volt. A K1-nél 2 módod hajtottam az AF-et C1 és C2 (az AF menüben).

A C1- et távolabbról használtam (sokoldalú többcélú) Ezt az egész alakos mozgások követésére használtam. Minden csúszkával középen.

A C2-t  (témák követése folyamatosan lehetséges akadályok esetén) a szorítóhoz közel használtam, ahol a gyors mozgás miatt gyakran elém ugrott valaki, illetve a szorító kötelei is belógtak többször. Ez azért volt, mert 4-5 kameraman ugrált folyamatosan az élő tv közvetítés miatt, így kevésbé lehetett tiszta közeli képeket készíteni ezen az eseményem (más típusú képeket kértek)

Az MMA-t viszont kizárólag messzebbről fotóztam (azért, hogy jobban belássak a ketrecbe)

Követés és fókusztartásban is sokat javult az elődhöz képest a tapasztalataim szerint. De mindezek mellett természetesen elmarad a versenyben a drágább testvérrel, még az előzővel sincs pariban. Az igaz, hogy gyors a fókusz, de nem képes a váz rendelkezésre állni egy-egy kocka után, ami igazából a sportgépek lelke. Amire használtam arra tökéletes. Ha viszont mindennap sportot kellene csinálnom, vagy napilapnak dolgoznék akkor kompromisszum mentesen új 1D-t vennék.

Általánosságban elmondható, hogy mindenesnek tökéletes választás a gép, de speciális fotózás feladatira nagyon hiányozna a nagy testvér (és fog is az indokolatlanul magas 2.1 milliós induló árával) Nekem nagyon bejött ez a masina Sok képet kell készítenem vele, hogy  teljesen kiismerjem.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − 3 =